careful

17.08.2017 kl. 16:41

 

En ganska lång stund sedan läste jag en åsikt online. Den hade fått en del uppmärksamhet och vissa andra skribenter hade t.ex. hårt kritiserat dess innehåll inklusive författare. Det var en svensk man som skrivit något i stil med att hen ber om ursäkt för att hen representerar samma kön som bl.a. Putin, Stalin, Hitler och Adam Sandler. Okej, den sista individen nämnde hen inte. I ett nötskal beklagade hen att hen delar kön med dem som utgör de mest negativa krafterna i samhället och dem som utför våld och hemskheter i världen. 

 

Jag tycker de flesta opponenterna missade poängen i problemet, eller det som på riktigt ligger i centrum för det här. Hela denna I’m-sorry-for-existing-paraden har att göra med mening och impact. Jag har stött på liknande texter nu och då och tänker ofta på samma fråga: Varför vill skribenten axla ansvaret för något päron långt borta? Är det tappert? En uppoffring? Det är en annan sak att vilja främja hälsosammare könsroller än be om ursäkt för att man tillhör ett visst kön. Jag skulle aldrig vara emot kritik som tangerar problematiken i det manliga könets, ofta skadliga, normer.

 

Det handlar om att skribenten saknar mening i sitt liv (I’m an asshole). Hen saknar ett syfte i sitt liv och har ingen kamp att föra. En kamp ger en ett syfte, hen har ingen. Som en vit, norm-core man i Finland har jag lika så inte måstat skrika för att få plats eller om och om igen måsta bevisa vad jag går för och deala med andras sexistiska åsikter. Jag har inte en lika definierande kamp att förankra min identitet i, som skulle ge mig syfte och mening. Därför förstår jag att skribenten genom en väldigt ironisk förankring vill betyda något mera. För genom att hen ber om ursäkt för de vidriga, men obs viktiga, individerna hen delar ett kön med, ger hen sig själv en roll i livet. De tillhör samma klubb. Det är en ganska drittsekk klubb att hilly i, men den är ändå en oerhört viktig klubb. Fylld till smärtgränsen med män som utfört de hemskaste stordåden, vars namn google fyller in före du stavat färdigt. Och i det här skedet är det allt som gör någon skillnad. Hen spelar nu äntligen roll. Det är det viktigaste för hen. Fattar ni? Hen knyter sig själv till dessa hemska personer och bygger samtidigt upp en tragisk roll i samhället. ’’You can hate me, I’m sorry’’. För om nu någon skulle hata eller ens tänka på hen, så har skribenten lyckats. Hen betyder något för någon.

 

Be careful.

Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver: